Пестете енергия от осветление

Всички трябва да се изправим пред факта, че е време да пестим енергия. Не само поради високите сметки за газ и енергия, но и за да подадем ръка на околната среда и да живеем в по-устойчиво развитие. Но какви стъпки можете да предприемете? Прочетете по-долу какво можете да направите, за да пестите енергия.


Energy_Saving_Calc

Калкулатор за спестявания

Светодиодна спрямо нажежаема жичка

Количеството източници на светлина

1

10

30

Средно часове светене на ден

1

4

24

Цена на електроенергията за kWh

0.10 лв.

0.40

1.50 лв.

Спестявания на месец*:

0.63

* Обяснение на изчислението по-долу

Общо разходи за крушки с нажежаема жичка:

0.70

Общо разходи за светодиодни крушки:

0.07

Период за възвращаемост за светодиодните лампи:

380

*Изчислението се основава на коефициент на енергийна ефективност 10/1 в предимство на светодиодните крушки.
Това са спестяванията на месец, които възлизат на лв. на ден или лв. на година!
Въз основа на средна покупна цена от 8,00 лв. на светодиодна крушка.

Моля, имайте предвид: Изчислението на спестяванията се основава на приблизителни данни и не трябва да се счита за точно. Lampiisvetlina не носи отговорност за евентуални разлики между изчислените и действителните спестявания.


Пестете енергия със светодиодно осветление.

Светодиодното осветление е най-енергийноефективно, когато става въпрос за осветление. Всъщност, една светодиодна крушка консумира 80% до 90% по-малко енергия от халогенните крушки или крушките с нажежаема жичка. Искате ли да научите повече за това как можете да пестите енергия със светодиодно осветление и какво то може да направи за вас?


Пестете с таванни лампи с вентилатор

Знаете ли, че можете да пестите и газ и енергия с таванни лампи с вентилатор? Това е защото повечето фенове имат зимен режим допълнително към летния режим. Когато лопатките на вентилаторите се обърнат на другата страна, налице е затоплящ, а не охлаждащ ефект. Освен това, могат да се използват идеално като зрителна примамка, тъй като таванното осветление с вентилатори излъчва светлина и консумира средно 20 пъти по-малко електроенергия от климатиците! Искате ли да узнаете точно как работи?


 

Интелигентно осветление

Интелигентното осветление е винаги светодиодно осветление, което го прави енергийноефективно! Но тъй като можете да ги управлявате и дистанционно, никога няма да имате прекалено много лампи. Дори когато не сте вкъщи. Интелигентното осветление често се предлага в различни цветове. Използването на топъл нюанс на цвета веднага прави стаята да изглежда по-топла. И не е нужно да включвате отоплението веднага, когато стане малко хладно.

 

Сензорно осветление

Разбира се, външното осветление не трябва винаги да е включено. Това е разточителство, когато не го използвате. Осветлението с детектори за движение гарантира, че лампата е включена, само когато имате нужда от нея. Лампата автоматично се изключва след няколко секунди, когато вече не засича движение.

 

Слънчево осветление

Генериране на енергия от слънцето: няма нищо друго, съобразено с по-голяма степен на устойчиво развитие! Нашето външно слънчево осветление гарантира, че вашата градина е осветена по енергийноефективен начин. Лампата преобразува слънчевите лъчи в енергия, която включва градинските лампи веднага, щом се стъмни.


Относно етикета за енергийна ефективност

Преди да купите електрически уред, винаги проверявайте етикета за енергийна ефективност. Това е, защото се показва консумацията на енергия в kWh за 1000 часа. Етикетът за енергийна ефективност може да бъде решаващ фактор при закупуване на продукт. Всъщност може да ви спести много пари, когато избирате продукт с по-екологичен етикет. Искате ли да узнаете за новия етикет за енергийна ефективност на Европейската комисия?


Светъл интериор

Изглежда очевидно, но може би е убягнало от вниманието ви. Светъл интериор! Използвайки светли цветове, вие се нуждаете от по-малко светлина, което води до намалено потребление на електроенергия. Ето как изглежда. По-тъмните цветове абсорбират светлината, докато светлите я отразяват. Освен това, светлият интериор се усеща по-просторен. Печеливша ситуация!

Топло бялата светлина създава топъл интериор

Всичко е за създаване на топло чувство! Знаете ли, че ако изберете светлинен източник с ниска цветна температура, той автоматично изглежда по-топъл? Вашият мозък ви подвежда да мислите, че изглежда топло в стаята поради светлия цвят. Много прост, но ефикасен начин да го направите да изглежда по-топъл!

Стъклени или светли абажури

Стъклени или светли абажури също могат да допринесат за повече топлина в интериора. Например, като изберете мръсно бял или бежов абажур. Или като поставите светлинен източник с ниска цветна температура в стъклен абажур. Той е много видим, а топло бялата светлина също допринася за по-топло усещане!


Съвети за спестяване

Така че освен че е съобразено с околната среда, осветлението може също да допринесе значително за намаляване на консумацията на енергия и следователно на сметките за енергия. Но какво друго можете да направите, за да проектирате интериора си като възможно най-енергийноефективен?

 

Lees meer

Често задавани въпроси

 

  • Дали светодиодното осветление е с по-висок КПД от халогенното?

Да, светодиодна крушка консумира средно 8 пъти по-малко енергия от халогенна крушка, за да произведе същото количество светлина. В сравнение с крушка с нажежаема жичка, която разходва 10 пъти повече!

 

  • Защо понякога светодиодното осветлението идва с етикет за енергийна ефективност E, F или G?

След ноември 2021 г. много неща се промениха, що се отнася до етикетирането за енергийна ефективност. Продукти, които имаха етикет A++, вече не носят този етикет. Лампите, които преди са имали етикет A+, сега могат да попаднат под етикет C. Това е, защото насоките са актуализирани, тъй като енергийноефективните продукти се развиват бързо и Европейският съюз иска да насърчава компаниите да могат да осигуряват за продуктите условия с по-голяма степен на устойчиво развитие!

 

  • Кои лампи консумират най-малко електрическа енергия?

Светодиодните лампи са най-енергийноефективните източници на светлина, които съществуват.