10% допълнителна отстъпка за всичко* >

Спестете енергия с таванен вентилатор

Може би не ви е хрумвало, но таванният вентилатор всъщност може да ви спести много енергия! Вентилаторът може да осигури много повече от просто прохладен полъх през лятото. Зимният режим на много вентилатори помага да се гарантира, че топлият въздух се разпределя равномерно. Искате ли да разберете как работи и какви други предимства имат таванните вентилатори? Продължете да четете, за да разберете!

Колко мога да спестя?

Отоплението, охлаждането и осветлението на вашия дом могат да струват много пари. Таванният вентилатор използва около 0,05 kWh на час. Това прави таванния вентилатор много по-евтин за използване от климатика, който може да използва между 1,0 и 2,5 kWh на час! Ако оставите таванния вентилатор включен за 8 часа на ден, ще използвате около 0,4 kWh на ден. С климатик това са 12 kWh на ден. Ако започнете от средната цена на kWh от 0,58 евро (към август 2022 г. в Холандия), това ще струва 0,20 евро с таванния вентилатор. За сравнение, климатикът ще струва €6,95 на ден. Започнете да броите спестяванията си!

Как работи?

Летен режим

След като вече знаете, че много таванни вентилатори имат лятна и зимна настройка, ще ви обясним как да ги използвате. Когато таванният вентилатор е в летен режим, лопатките се въртят обратно на часовниковата стрелка, което води до издухване на въздуха право надолу. Това създава полъх в стаята, който има охлаждащ ефект. Средната температура в помещението няма да спадне, но ще се усеща по-хладно поради циркулиращия въздух!

Зимен режим

В зимен режим вентилаторът ще се върти по посока на часовниковата стрелка. Това изтегля студен въздух нагоре от пода на стаята към тавана през лопатките на вентилатора. Топлият въздух, който обикновено се издига и остава в горната част на стаята, се изтласква надолу от вентилатора. Това гарантира, че той се разпределя по-равномерно в стаята, което означава, че можете да поставите отоплението си на малко по-ниска настройка. Това ще запази пръстите на краката ви топли и ще ви помогне да спестите пари от сметките си за отопление!


emico-featured

Таванни вентилатори със зимен режим


Основните предимства накратко

Таванните вентилатори имат и други предимства! Съставихме списък за вас тук:

  • Помагат за подобряване на циркулацията на въздуха и температурата в помещението
  • Таванните вентилатори от lampiisvetlina също имат функция за осветление и декоративна светлина
  • Таванните вентилатори са много по-тихи от климатика
  • Таванните вентилатори могат да помогнат за предотвратяване на ухапвания от комари, тъй като те не обичат силните въздушни течения.

ЧЗВ

 

  • Какво трябва да взема предвид, когато купувам таванен вентилатор?

Първо, трябва да се уверите, че таванът ви е достатъчно здрав, за да поддържа такъв вентилатор. Таванните вентилатори обикновено са доста тежки, които не се закрепват много добре за гипсокартон, така че се уверете, че имате здрав таван! Също така трябва да се уверите, че сте избрали правилния размер на вентилатора за стаята, в която искате да го поставите, тъй като твърде малките вентилатори ще имат ограничен ефект.

Размер в m² Диаметър на таванния вентилатор
До 8 м² 75 см
8 до 10 м² 90 см
8 до 12 м² 103 см
10 до 16 м² 120 см
12 до 25 м² 132 см
18 до 32 м² 140 см
25 до 45 м² 160 см
30 до 50 м² 180 см
повече от 50 m² Препоръчват се няколко таванни вентилатора
     

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Кое е най-доброто място за вентилатор?
    За да извлечете максимума от вашия таванен вентилатор, той трябва да бъде поставен на поне 1,5 метра от стената. Това ще осигури оптимален въздушен поток в цялата стая.