Спестете електроенергия със светодиодно осветление

Обикновено бихте сменили крушка само когато изгори. Замяната обаче на халогенни или други крушки с LED крушка, преди да достигнат този етап, обикновено си заслужава. Това може да ви помогне да спестите много електроенергия, което от своя страна ви помага да намалите разходите си. Освен това е един от най-лесните начини за пестене на електроенергия във вашия дом. Искате ли да научите повече? Продължете да четете, за да разберете колко можете да спестите, когато преминете към светодиоди!

Сменете халогенните крушки със светодиодни

И така, какво всъщност получавате от смяната на халогенна крушка със светодиодна? Халогенните крушки вече не се продават законно в Европейския съюз от 1 септември 2018 г., тъй като не отговарят на стандартите на ЕС за екологичност. Светодиодните крушки консумират между 80% и 90% по-малко енергия от халогенните или тези с нажежаема жичка. Те също имат среден живот от 15 000 часа, което означава, че могат да издържат до 15 години!


 

Яркост

Яркостта на вашата крушка може да има голям ефект върху това как усещате интериора си. При светодиодните крушки яркостта не се измерва във ватове, а в лумени. Искате ли да знаете от какво ниво на яркост се нуждаете във всяка стая?

 

Келвин

Цветовата температура на светлината, измерена в Келвин, показва топлината на светлината, излъчена от крушката. Често се смята, че светодиодите произвеждат много ярка светлина, но с правилното количество Келвин, крушката не винаги е толкова ярка! Правилното осветление в топлата гама също прави интериора ви по-топъл!


Колко спестявам със светодиодно осветление?

 

За да ви помогнем да разберете колко можете да спестите, ще разгледаме колко можете да спестите, когато смените всички крушки в хола си със светодиодни. Изчислението се основава на следните лампи/осветителни тела в хола (с енергиен етикет, посочен в скоби):

 

 • 1 x лампа за таван (A)
 • 2 x стенни лампи (E)
 • 1 лампа за маса (C)
 • 1 x лампион (D)
 • Осветление в (ТВ) шкаф (F) (използване на светодиодни ленти, което обикновено е енергийно ефективно и е възможно само с компактна светодиодна технология)

 

  Халогенни крушки Светодиодни крушки
Консумация на електроенергия на ден 2,7 kWh 0,42 kWh
Консумация на електроенергия на година 985,5 кВтч 152,3 кВтч
Разходи на година * 1116,99 лв.

173,75 лв.

 

*Изчислено въз основа на средна цена на kWh от 1,13 лв. (към август 2022 г. в Холандия) и средна продължителност на използване от 6 часа на ден.

emico-featured

Светодиодно осветление

Ватове срещу Лумени

Яркостта на светлината се изразяваше във ватове. В днешно време това не ви казва много за яркостта на крушката, така че трябва да погледнете и лумена (посочен на опаковката). Може да е малко трудно, когато преминавате от халогенни крушки или крушки с нажежаема жичка към светодиодно осветление, така че ето сравнителна таблица за справка:

 

Мощност Светлинна мощност
15 вата 100 - 150 лумен
25 вата 200 - 300 лумен
40 вата 400 - 500 лумен
60 вата 700 - 800 лумен
75 вата 900 - 1000 лумен
100 вата повече от 1300 лумен

 

За общо осветление трябва да използвате крушки с до 200 лумена. Крушки с 300 до 500 лумена често се използват в жилищни помещения. Крушките с над 500 лумена обикновено се считат за много ярка светлина. Те често се използват в гаражи, мазета и бани/тоалетни.


Предимствата на използването на светодиодни крушки

 

Все още не сте напълно убедени? Ето удобен списък с всички предимства на използването на светодиодни крушки:

 • Светодиодните крушки използват по-малко електроенергия, което значително ще намали сметката ви
 • Светодиодните крушки имат по-дълъг живот (над 15 пъти повече от халогенните крушки)
 • Светодиодните крушки не се нагряват, което ги прави по-малко пожароопасни
 • Светодиодните крушки могат да се регулират, което може да ви помогне да добавите атмосфера към вашата стая
 • Предлагат се в разнообразие от различни цветове и яркости
 • Светодиодните крушки са подходящи за всички видове осветителни тела
 • Светодиодните крушки могат да се използват като интелигентна светлина! Това означава, че можете да ги управлявате чрез приложение или дистанционно управление.