block 1

Ват е мощността на лампата

 Доскоро мощността на лампата се определяше от консумираната от нея мощност (ватове), все пак в днешно време ще видите, че LED опаковките показват също и лумени, както и волтове, но каква е разликата между трите? Ще отговорим на всички тези въпроси и не само!

Пазарувайте сега

Ват срещу Лумен

Консумираната мощност от лампата е количеството енергия/мощност, която лампата е изразходвала, а лумен е единица за количеството светлина/яркост, произведена от източника на светлина. Всъщност луменът е по-добрият начин да разберете колко ярко в действителност свети крушката, тъй като показва интензитета на светлината и излъчването на конкретната лампата, докато ватовете показват само консумираната енергия от лампата. Затова колкото повече са лумените, толкова по-ярка е светлината от лампата, ето защо сега луменът е на челна позиция на крушките и осветителните тела, когато става въпрос за указване на яркостта, така че обръщайте повече внимание на лумените, а не на ватовете!

block 4

Светодиоди (LED) и мощност (във ватове)

Невъзможно е да преобразувате консумирана енергия в лумени, това са две напълно различни мерни единици. Преди се посочваше, че по-голямата консумирана мощност осигурява определено количество светлина, това обаче се промени и сега виждате, че някои LED крушки, които имат ниска консумация на енергия могат да излъчват много светлина. Затова сега е най-добре да се гледа излъчването в лумени, а не в консумирана мощност.


Какво е напрежение?

Напрежението или волтовете показват електрическото напрежение на лампата. Основното захранване в домакинствата в Обединеното кралство обикновено е 230V стандартна, почти всички лампи ще работят с това стандартно напрежение, въпреки това има изключения, като за някои вградени лампи то е 12V. Ако искате да преобразувате високо напрежение (от 230V) към ниско напрежение (на 12V), ще ви е нужен трансформатор. Трансформаторът ще гарантира, че захранването е преобразувано от 230v на 12v, примери за трансформатор са зарядното устройство за мобилния ви телефон или адаптерът на вашия лаптоп.

Важно е да запомните следното: Разликата между 12v и 230v, по-долу ще изброим предимствата и недостатъците. Предимството на лампите, работещи на 12v, е, че те имат по-дълъг полезен живот, защото работят на ниско/по-слабо напрежение, недостатък е, че ще работят само с трансформатор. Предимствата на лампите, работещи на230V, е, че не се изисква трансформатор и може да се инсталират директно към вашата мрежа също от 230V като може да се използват почти всички крушки.

 
emico-featured

Светодиодни (LED) лампи