оферти на седмицата: Поне 25% отстъпка за всичко* >
block 1

Какво са IP класификациите?

 

 Често виждате IP стойност на осветлението, но какво всъщност означава тази стойност или класификация? IP означава Ingress Protection (входна защита) или International Protection rating (Международен рейтинг на защита). Първото число показва степента на защита срещу твърди тела, а второто показва защитата срещу влага и прах. Обикновено интериорните лампи като висящи лампи за хол, таванни лампи за спалня или вградени лунички в коридора не се нуждаят от допълнителна защита, тъй като тя е IP20 и е достатъчна, за да са предпазени от прах. Все пак, когато става дума за бани и външно осветление, ситуацията е различна, тъй като водата и електричеството не могат да се смесват. Така че за този тип зони е нужна по-висока IP стойност, колкото по-висока е IP класификацията, толкова по-устойчиво е осветлението на влага и вода.


IP класификация на лампите

Следната IP класификация е най-срещаната при осветлението:

  • IP20: Защита от прах
  • IP21: Защита от вертикално падащи капки (не може да бъде в пряк контакт с вода)
  • IP23: Защита от пръски (не може да бъде в пряк контакт с вода)
  • IP44: Защита от всякакви пръскания (подходящо за бани и открити пространства, които са покрити)
  • IP54: Защита от всякакви пръскания и прах (подходящо за бани и открити пространства, които са покрити)
  • IP65: Защита от прах и от струи вода с ниско налягане
  • IP67: Пълна защита срещу проникване на прахови частици и пълна защита от контакт, защита от потапяне на дълбочина до 1 м или за 30 минути.
  • IP68: Пълна защита срещу проникване на прахови частици и пълна защита от вода (защита срещу дълъг период на потапяне)

Когато става дума за IP класификация за употреба на открито или в баня, има разделение на зони, където всяка лампа трябва да е с различна IP стойност.

block 7


Минимална IP стойност, изисквана за бани

Зона 1 е мястото на ваната и душа във вашата баня. Тази зона изисква по-висока IP стойност, тъй като там има много влага и вода, от които лампата трябва да бъде защитена, поради което е необходима IP65 и по-висока, с източник на напрежение на лампата 12V. Лампите трябва да са монтирани на височина най-малко 225cm от дъното на ваната или душа.

Зона 2

Зона 2 е мястото на умивалника и тоалетната във вашата баня или на затворени душ кабини. Тази зона не изисква висока IP стойност, тъй като няма директен контакт с водата, когато се използва, поради което се прилага IP44 и всички лампи трябва да са монтирани на 60cm от Зона 1.

IP стойности баня

Зона 3

Зона 3 са местата в банята, където може да се появи влага, тази зона няма никаква форма на директен контакт с водата, освен когато има кондензиране, поради което изискваната минимална IP стойност е IP21.Минимална IP стойност, изисквана за открити пространства

Употребата на открито на осветление също може да се раздели на зони. Зона 1 са напълно открити зони, където лампата е в пряк контакт с всички видове метеорологични елементи като проливни дъждове, сняг, вятър и градушка, поради което лампата трябва да е устойчива на тези елементи и др. Следователно тези лампи ще изискват много висока IP стойност, като минималната стойност е IP65, но ако вашата лампа ще бъде монтирана в зона, където трябва да бъде поставена дълбоко в земята, ще е необходима много висока IP стойност от поне IP67 и по-висока.

Зона 2

Зона 2 за използване на външни лампи е мястото, където лампата е монтирана в зона, където тя не е пряко изложена на външни елементи, монтирана е в зона, където има покрив или конструкция, която осигурява навес отгоре. Тези зони като вашата веранда с покрив, навеси или гаражи с козирка изискват минимална IP стойност IP44.

Градинските IP стойности

Зона 3

Зона 3 за използване на външни лампи е мястото, където лампата е изцяло защитена от външни елементи. Такива са покриви или големи козирки, вътрешни балкони или веранди, където лампата е напълно защитена от всяка форма на пряк контакт с вода или метеорологични елементи, за този тип места се изисква минимална IP стойност IP23.

emico-featured

Популярни лампи за баня